Dosering kruidensupplementen

Volgens de filosofie van Ayurveda

De kruiden van Organic India zijn allemaal gebaseerd op de filosofie van Ayurveda. Dit is een levenswijze die al duizenden jaren oud is, beschreven in de veda’s en nog steeds actueel.

Ayurveda is een holistische leef- en geneeswijze, waarbij gekeken wordt naar de hele mens. Iedere persoon is uniek, heeft zijn eigen constitutie, zijn eigen innerlijke energieën; Vata, Pitta en Kapha. Door zoveel mogelijk te leven volgens je eigen Natuur zal je meer in balans, gezonder en gelukkiger zijn.

In Ayurveda wordt het kruidengebruik afgestemd op factoren als leeftijd, geslacht, constitutie, vitale kracht, spijsvertering, seizoen, plaats waar je leeft en de ernst van de klacht/onbalans.

Dosering

De aanbevolen dosering en het gebruiksadvies dat Organic India hanteert is een veilige norm. Normaal gesproken, afhankelijk van de persoonlijke en omgevingsfactoren, zal bij het houden aan de aanbevolen dosering en het gebruiksadvies, binnen enkele weken (bij het ene kruid wat eerder, het andere kruid wat later) een goed resultaat te verwachten zijn.

Volgens de laatste nieuwe inzichten heeft Organic India de aanbevolen dosering aangepast.

De therapeutische dosering is voor de meeste supplementen dagelijks 2x 2 capsules. In de info van de supplementen waarvoor het geldt is dit ook duidelijk aangegeven.

De profylactische dosering (preventief) is de lagere dosering, ter voorkomen van. Deze staat niet genoemd op het etiket.

Net als met synthetische medicatie is ook hier van belang te kijken wat kruiden met je doen, welk effect ze bij jou bewerkstelligen en hier op een intelligente manier mee omgaan. Ga na welke dosering je nodig hebt, wil je de kruiden preventief of therapeutisch gebruiken?

Mocht je meer willen weten over de dosering die bij jou past, vraag dan om raad en advies bij een ayurvedisch practitioner of arts.

Dosering bij baby’s en kinderen

Voor baby’s en kinderen gelden aparte gebruiksadviezen, zoals ook voor reguliere medicatie. Niet alle kruiden zijn (even) geschikt voor kinderen. Bij aandoeningen en willen gebruiken van kruiden bij kinderen altijd door een ervaren ayurvedisch practitioner/arts laten adviseren en behandelen. Het blijft natuurlijk de verantwoordelijkheid van de ouders of ze hiermee aan de slag willen.

Dosering bij ouderen

Bij het ouder worden treden veranderingen op in de lichaamssamenstelling die consequenties hebben voor de werking van een kruid.

De nierfunctie is vaak verminderd en er is een verandering in de verhouding tussen water en vet door vermindering van de spiermassa. Tijdens veroudering neemt het percentage vetweefsel in verhouding tot de totale hoeveelheid lichaamswater toe. Het volume van de lever neemt met de leeftijd af, ook neemt de totale capaciteit van de lever om stoffen om te zetten af.

Het vermogen om bij een verstoring de normale toestand te herstellen verloopt vaak trager bij ouderen. Door veroudering en/of ziekten kunnen de processen van absorptie, verdeling en eliminatie veranderd zijn. In hoeverre de veranderingen klinisch relevant zijn, is niet altijd te voorspellen. Om overdosering te voorkomen, is het juist om met een lage dosering te starten.

Dosering bij zwangerschap en lactatie (borstvoeding)

Tijdens de zwangerschap vinden enorm veel fysiologische veranderingen plaats, aanpassingen die ervoor zorgen dat de foetus goed groeit en zich ontwikkelt en de zwangere zich goed voelt.

In de eerste 10 weken van de zwangerschap (de embryonale periode) is er nog geen sprake van een functionerende placenta. Dit is de periode van de eerste aanleg van weefsels en organen. Voeding (kruiden) kunnen de embryo dan bereiken door vrije diffusie via de extracellulaire vloeistof. Tijdens de zwangerschap neemt de circulatie in omvang toe, met als gevolg een toename in de doorbloeding van de lever en het maag-darmkanaal. Hierdoor is er meer kans op een toename in de metabole omzetting.

Na 10 weken tot aan het einde van de zwangerschap neemt de bloedflow in de placenta fors toe. Verder wordt de placenta gedurende de zwangerschap geleidelijk groter qua oppervlak en dunner. Hierdoor neemt de kans op diffusie door de placenta heen toe, naarmate de zwangerschap vordert.

Diffusie zorgt ervoor dat het embryo alle voeding krijgt die het nodig heeft. Kruiden kunnen het embryo ook bereiken en kunnen een nadelig effect hebben op de ontwikkeling van de embryo.

Tijdens het geven van borstvoeding dient men dezelfde voorzichtigheid in acht te nemen. Een uitzondering hierop is Shatavari, een kruid bekend als tonic voor het vrouwelijke genitale systeem. Het heeft een voedend effect en stimuleert de borstvoeding.

Over het algemeen mogen de meeste kruidensupplementen NIET gebruikt worden bij zwangerschappen. Vrouwen in de vruchtbare jaren, die zwanger zijn of mogelijk nog kinderen willen, worden geadviseerd om eerst een arts te raadplegen voor het gebruiken van kruiden. 

Bij doktersbehandeling, zwangerschap of het geven van borstvoeding altijd eerst uw arts raadplegen voor u een kruidensupplement gebruikt.

Elke dag gezond (en lekker) eten is van levensbelang, kruiden mogen geen vervanging van gezond voedsel zijn.

 

Bronnen